به سایت "جاذبه های توریستی و گردشگری" خوش آمدید.
امروز جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳

10 حقیقت جالب و خواندنی درباره مکزیک

جاذبه های توریستی و گردشگری

۱٫ خاستگاه قوم آزتِک

در سالیانِ دور تمدنی بزرگ از سرخپوستان در کشور مکزیک زندگی می کردند که به آن ها، آزتِک می گفتند. این قوم باستانی، دارای اسطوره ها و همچنین تمدنی پیشرفته در زمان خودش بوده است. آن ها در نجوم، حقوق و حکومت سرآمد مردمان آن دوره زمانی در تمام قاره آمریکا شناخته می شدند. این قوم در بسیاری از هنرها و پیشه‌ها صاحب مهارت شده و به موسیقی، رقص، نمایشنامه و ادبیات نیز علاقه‌مند بودند. آزتک‌ها خود را بیشتر مکزیکا صدا می‌کردند، که از این نام، امروزه نام کشور مکزیک مشتق شده‌است. در سال ۱۸۱۰ طبیعت شناسی با نام «پروسی الکساندر فون هولمبولدت» برای اولین بار، لفظ مدرن آزتک را برای این تمدن یا ملت، ابداع کرد. پایتخت باستانی این قوم، شهر تنوچتیتلان بوده و از سال ۱۳۲۵ تا ۱۵۲۱ میلادی، دوازده نفر بر آن فرمانروایی می کردند. قربانی کردن انسان ها و آدمخواری، یکی از جنبه‌های تاریخی فرهنگ آزتک‌ها بوده است؛ هرچند که محدوده و میزان انجام این عمل، توسط باستان شناسان مورد بحث قرار دارد.

اسپانیایی هایی که برای نخستین بار به اقوام آزتِک برخورد کرده بودند، در نوشته‌های خود به صراحت اظهار کرده‌اند که قربانی کردن انسان به طور گسترده‌ای در بین آن ها انجام می شده است. مردم قبیله‌ ازتک هر ساله یک درصد از اهالی قبیله‌ خود که حدود ۲۵۰ هزار نفر می شدند را قربانی می کردند. در تمدن آزتک، گورستانی وجود نداشت و آن ها اجساد مردگان را در زیر خانه‌های خود دفن می کردند. سران آزتک اشتهای سیری ناپذیری برای آدم‌خواری داشته‌اند. بر خلاف مایاها که قربانیان انسانی گاه به گاه و صرفا تحت مراسم آیینی خاصی بود، اما آزتک‌ها به بر پا کردن «جشن خون» و سلاخی نمادین دسته جمعی و آدم‌خواری گسترده، شهره بوده‌اند. پایان کار این قوم باستانی به دست فاتحان اسپانیایی بوده است. اسپانیایی ها در سده شانزدهم میلادی، تنوچتیتلان پایتخت باستانی آن ها را تخریب کردند و روی ویرانه های پایتخت آزتک ها، مکزیکوسیتی امروزی را بنا نهادند.

    اقوام آزتک در شهر باستانی تنوچتیتلان

۲٫ بزرگترین تولید کننده نقره در جهان

استخراج نقره فعالیت پُرمنفعتی در جهان شناخته می شود و دلیل آن هم این است که در تولید بسیاری از سکه ها از این فلز ارزشمند استفاده می شود. از این فلز گرانبها، علاوه بر استفاده در ضرب سکه ها و همچنین ساخت مدال ها، در دستگاه های الکترونیکی و الکتریکی، کاربردهای صنعتی، ساخت جواهرات، نقره آلات و عکاسی نیز استفاده می شود. میزان تولید کل نقره جهان در سال ۲۰۱۷، چیزی در حدود ۲۵ هزار تن بوده که کشور مکزیک در صدر کشورهای تولید کننده نقره در جهان قرار داشته است. این کشور توانست، در سال ۲۰۱۷ با تولید ۵ هزار و ۶۰۰ تن نقره که حاکی از رشد ۲۴۰ تنی نسبت به سال ۲۰۱۶ بود، کماکان رتبه نخست تولیدکنندگان برتر این ماده معدنی را در جهان به خود اختصاص دهد. یکی از بزرگترین شرکت های تولید نقره در جهان با نام Fresnillo در این کشور قرار دارد. تولید نقره در کشور مکزیک، فعالیتی سنتی بوده و ریشه در تاریخ این کشور دارد. نزدیک به ۵۰۰ سال است، که در این کشور نقره تولید می شود و یکی از صادرات مهم مکزیکی ها محسوب می شود. گفتنی است بعد از مکزیک،کشورهای پرو، چین، روسیه و لهستان پنج کشور اول تولید کننده نقره در جهان به حساب می آیند.

۳٫ چولولا بزرگترین هرم دنیا

بسیاری تصور می کنند که بزرگترین هرم دنیا، هرم جیزه در مصر است اما در واقع این چنین نیست. هرم چولولا، در پوئبلا مکزیک بزگترین هرم کشف شده تاریخ محسوب می شود. این هرم که در زبان ناهواتل به عنوان Tlachihualtepetl (به معنی کوه ساخته شده به دست انسان) نیز شناخته می‌شود، معبدی باستانی در زمان آزتِک‌ها بوده است. این هرم در حدود ۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و به افتخار خدای باستانی آزتک ها Quetzalcoatl ساخته شده است. هرم چولولا ۴۵۷ متر عرض  و بیش از ۶۰ متر ارتفاع (چهار برابر بزرگتر از سطح هرم بزرگ جیزه) دارد. این هرم در واقع بزرگترین هرم ساخته شده به دست انسان است که تا کنون کشف شده است. هر چند به خاطر این‌که سطح این هرم با سبزه، درختان و خاک پوشیده شده بود، از دید اسپانیایی‌ها پنهان ماند و آن‌ها بر روی این هرم، کلیسایی بنا نهاده بودند. این هرم در سال ۱۹۱۰ و در حالی که کارگران بومی مشغول به کار بودند، کشف شد. در حفاری‌های به عمل آمده بقایای استخوان، جمجمه‌های تغییر فرم یافته و اسکلت‌های ناقص کودکان به دست آمده است. ساخت این هرم همچنان به عنوان یک راز باقی مانده است و در ساخت آن از نوعی آجر ساخته شده با مخلوطی از گِل و موادی مانند ماسه و کاه که در مقابل خورشید پخته شده، استفاده شده است.

    چولولا بزرگترین هرم کشف شده تاریخ در کشور مکزیک

۴٫ رقص کلاه

مکزیک کشور رنگ هاست و فرهنگ ها و قومیت های مختلفی در این کشور زندگی می کنند. یکی از شاخصه های مهم فرهنگی این کشور، رقص و موسیقی آن است که شهرتی جهانی دارد. مهم ترین رقص مکزیکی ها، رقص کلاه یا خارابه تاپاتیو (jarabe tapatio) است که به نوعی رقص ملی این کشور محسوب می شود. خارابو در اسپانیایی به معنای شربت و تاپاتیو به معنای گوادالاخارایی است. گوادلاخارا شهری است که رقص خارابو تاپاتیو از آنجا آمده‌است. رقص کلاه مکزیکی را «فلیپه لوپز» به مناسبت جشنی که دولت مکزیک برای یابود نبردهای انقلاب مکزیک ترتیب داده ‌بود ابداع و تنظیم کرد. دامن‌های بلند و چین‌دار و پُر نقش ‌و ‌نگارِ رنگی، که زن‌های مکزیکی برای این رقص می‌پوشند، از مهم‌ترین نشانه‌های رقص کلاه مکزیکی‌ست. به این لباس ها که تبدیل به یکی از نمادهای مکزیک شده، «چینا پُبلانا» می‌گویند. مردها هم در این رقص، لباس چارو که لباس اسب سوارهای سنتی مکزیکی است را می‌پوشند. این نوع رقص در سال ۱۹۲۴ توسط بالرین معروف روسی «آنا پاولووا» معروف شد و خوزه واسکونسلوس، وزیر آموزش و پرورش وقت مکزیک، رقص کلاه مکزیکی را به عنوان رقص ملی این کشور اعلام کرد. این رقص‌ یادگار رقص‌های محلی قدیمی‌ مکزیکی هاست که در قرن نوزدهم، استعمارگران اسپانیایی آن را چون با معیارهای اخلاقی و اجتماعی خود نمی‌خواندند، ممنوع کردند.

     رقص کلاه یا خارابه تاپاتیو رقص ملی مکزیکی ها

۵٫ آن ها شکلات، فلفل و پاپ کورن را به دنیا معرفی کردند

ریشه بسیاری از غذاها و میوه های امروزی از سیب زمینی گرفته تا شکلات، قهوه، موز و نظیر آن از قاره آمریکا رهسپار دیگر ملل شده است. مکزیک در این زمینه نقش بزرگی داشته است. از شکلات شروع می کنیم؛ شکلات ماده غذایی است که از دانه های درخت گرمسیری کاکائو به دست می آید. اولین استفاده ثبت شده از شکلات، به ۱۱۰۰ سال پیش از میلاد باز می گردد. در ابتدا اقوامی مانند مایاها و آزتک ها از شکلات نوشیدنی می ساختند که به آن نامی به معنای “آب تلخ” داده بودند. کلمه شکلات از زبان ناهواتل گرفته شده و متشکل از دو بخش است؛ Xoco به معنای تلخ و atl به معنای آب. دانه درخت کاکائو مزه بسیار تلخی دارد و حتما باید جوشانده شود تا طعمش تغییر کند. بعدها با ورود کاکائو به اروپا، بریتانیایی ها اولین مردمانی بودند که در اواخر قرن هجدهم به فکر افتادند که می توان از شکلات به عنوان شیرینی یا چاشنی دسرها استفاده نمود.

فلفل نیز اولین بار در بین قبایل آزتک بود که مورد استفاده قرار می گرفت. کلمه چیلی (فلفل تند) هم از زبان ناهواتل آمده است. هزاران سال است که مردم از خوردن پاپ کورن لذت می‌برند، اما بد نیست بدانید که در سال ۱۹۴۸ دانه‌های بوداده شده‌ای مربوط به پنج هزار سال پیش در غارهایی در مکزیک کشف شد. قبایل آزتک، پاپ کورن را با چاشنی سبزیجات خشک شده، ادویه و حتی فلفل قرمز تند می‌خوردند. آنها در تهیه سوپ نیز از پاپ کورن استفاده می‌کردند. جالب است این را هم بدانید، ذرت برای اولین بار در مکزیک و در حدود ۹۰۰۰ سال پیش، از نوعی علف وحشی به نام تئوسینت گرفته شد و به عنوان یک گیاه مزرعه‌ای کاشته شد.

۶٫ حلقه آتش

حلقه آتش منطقه‌ای است که در آن شمار زیادی از زمین‌لرزه‌ها و فوران‌های آتشفشانی در حوضه اقیانوس آرام رخ می‌دهد. این حلقه به شکل نعل اسب بوده و ۴۰ هزار کیلومتر وسعت دارد. حلقه آتش دارای ۴۵۲ آتشفشان و خانه بیش از ۷۵ درصد از آتشفشان های فعال و نهفته در جهان است. این منطقه همچنین یکی از زلزله خیز ترین مکان های کره زمین محسوب می شود. کشور مکزیک یکی از کشورهایی است که در دام حلقه آتش افتاده است. کوه آتشفشانی پاپوکاتپتله (Popocatepetl) یکی از خطرناک ترین کوه های آتشفشانی در مکزیک است که در ۷۰ کیلومتری شمال مکزیکوسیتی، پایتخت مکزیک قرار گرفته است. مکزیک و پایتخت آن یکی از بزرگترین زلزله های تاریخ را نیز تجربه کرده اند. زمین لرزه ای با بزرگی ۸ ریشتر که در سال ۱۹۸۵ در پایتخت این کشور و شهر مکزیکوسیتی رخ داد. در این زلزله مهیب که در ساعت ۷ صبح ۱۹ سپتامبر ۱۹۸۵ میلادی به وقوع پیوست، ۹۵۰۰ نفر کشته شدند. تعداد زخمی های آن هم در حدود ۳۰ هزار نفر بود و بیش از صد هزار نفر نیز بی خانمان شدند.

    زلزله مهیب ۸ ریشتری در شهر مکزیکوسیتی در سال ۱۹۸۵

۷٫ میدان زوکالو

یکی از بزرگترین میدان های جهان و نماد شهر مکزیکوسیتی، میدان زوکالوست. این میدان در قلب پایتخت کشور مکزیک قرار گرفته و تقریبا می شود گفت، اولین مکان مهمی است که گردشگران در بدو ورود به مکزیک و پایتخت آن، از این میدان زیبا دیدن می کنند. زوکالو به معنی «پایه» است و در شمال آن، کلیسای جامع متروپولیتن (Mexico City Metropolitan Cathedra) و در شرق آن، کاخ ملی و چند بنای تاریخی دیگر قرار دارد. این میدان پس از فتح مکزیک به دست قوای اسپانیا در سال ۱۵۲۱ میلادی و به سبک میادین کشور اسپانیا ساخته شد. میدان زوکالو از شمال به جنوب ۲۲۰ متر و از شرق به غرب ۲۴۰ متر طول دارد و از بزرگ‌ترین میدان‌های شهری جهان به شمار می‌آید. وقتی به زوکالو نزدیک می‌شوید ممکن است از دور صدای طبل بشنوید و دسته‌ای رقصنده آزتک را ببینید که روبه‌روی کلیسای جامع مشغول رقص آئینی هستند. آن‌ها اغلب لباسی از پوست مار و تاجی پر تزئین از پَر دارند و دور قوزکشان پابندی از صدف بسته‌اند. این حرکات نمادین، روزانه در این میدان اجرا شده و هدف آن زنده نگه داشتن مراسم مکزیکی‌های باستان است که در زمان برداشت محصول برگزار می‌شد. این میدان معمولا محلی برای اعتراضات مردمی، کنسرت، پاتیناژ و … است. پرچم بزرگ مکزیک که در مرکز میدان قرار دارد، ساعت ۸ صبح طی تشریفاتی توسط سربازان ارتش مکزیک برافراشته شده و در ساعت ۶ عصر پایین کشیده می‌شود.

    میدان زوکالو در قلب مکزیکوسیتی پایتخت کشور مکزیک

۸٫ غذاهای مکزیکی

وقتی اسم مکزیک و به خصوص غذاهای آن به میان می آید، تمام ذهن ها معطوف به ذائقه تند مکزیکی ها و غذاهای تند آن ها می شود. در بیشتر غذاهای مکزیکی از انواع لوبیا، کاهو، پنیر، گوجه فرنگی و نان ترتیلا استفاده شده که باب میلِ ما ایرانی ها نیز می باشد. غذای سنتی این کشور، چیلاکیله (Chilaquiles) نام دارد که مختص وعده صبحانه است. برای درست کردن این غذا، ابتدا نان ذرت تورتیا را سرخ و به تکه‌های کوچک‌تر تقسیم می‌کنند و رویش سس سالسای قرمز یا سبز می‌ریزند. سپس آن را با نیمرو، پره‌هایی از مرغ پخته‌شده، پنیر و خامه می‌پوشانند. معمولاً چیلاکیله را همراه با «لوبیای آب‌پز و کوبیده‌شده» (Refried Beans) سرو می‌کنند که ترکیب آن، صبحانه‌ای مقوی را به وجود می‌آورد. غذای معروف دیگر این کشور که بسیار محبوب بوده و در منوی بیشتر رستوران های مکزیک هم یافت می شود، سوپ پوزوله (Pozole) است.

این سوپ خوشمزه که از ذرت پوست کنده، ادویه‌ها و سبزیجات مختلفی تهیه می‌شود و می‌گذارند تا چندین ساعت یا کل شب را آرام بپزد. وقتی برای سرو کردن آماده می‌شود، کاهو، تربچه، پیاز و لیموترش را هم به آن اضافه می‌کنند و رویش فلفل تند می‌پاشند. از غذاهای محبوب دیگر این کشور به اختصار می توان به اِنچیلادا (Enchiladas)، ایلوته (Elote) که همان ذرت برشته است، چیلی نوگادا (Chiles en nogada) که مخلوطی از گوشت تکه شده، میوه و ادویه‌جات است و تاکو الپاستور (Tacos al pastor) که برای پختش، گوشت را باریک تکه می‌کنند و آن را روی نان ذرت تورتیا قرار می‌دهند، اشاره کرد. سس معروف این کشور هم موله (Mole) است که در تهیه آن بیش از ۲۰ ماده را با هم مخلوط می‌کنند.

    تاکو الپاستور یکی از غذاهای سنتی کشور مکزیک

۹٫ موزه مرگ

اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که به قول معروف دلِ شیری دارید و از چیزی نمی ترسید؛ پس قسمت نهم حقایق جالب کشور مکزیک را از دست ندهید. موزه ها همیشه مکان هایی به شمار می روند که گردشگران معمولا برای شناخت تاریخ، فرهنگ و رسوم آن کشور، از آن بازدید می کنند. حال برخی موزه ها هم وجود دارند که برای رفتن به آن ها باید دلِ شیر داشته باشید. در کشور مکزیک موزه ای به نام موزه مومیایی یا مرگ وجود دارد که یکی از ترسناک ترین موزه های دنیا به حساب می آید. در این موزه ۱۱۱ بدن مومیایی شده وجود داشته که در سال ۱۸۳۳ و در منطقه خاصی از مکزیک مومیایی شده اند. این بدن ها بعد از گذشت صد سال بار دیگر از دل زمین خارج شده اند و حالا تبدیل به موزه شده اند. چهره های این مومیایی ها بسیار ترسناک هستند. بسیاری از آن ها گویا در حال فریاد کشیدن و بیان کلمه «نه» هستند و مشت های گره شده آن ها از زیر لباس های پاره و مندرسشان بیرون زده است. کارشناسان به خاطر چهره وحشت زده آن ها معتقدند که این افراد احتمالا زنده به گور شده اند. در این موزه تا کنون چهار نفر به علت سکته قلبی جان خود را از دست داده‌اند. یکی از نکات جالب این موزه وجود کوچک ترین مومیایی دنیاست، که مربوط به یک جنین ۸ ماهه می شود.

    موزه مومیایی (مرگ) در کشور مکزیک

۱۰٫ سواحل کانکون

کانکون شهری است در منتهی‌الیه شرقی کشور مکزیک که در شبه جزیره «یوکاتان» و در ایالت «کینتانا رو» واقع شده‌است. این شهر به عنوان یکی از مراکز گردشگری در جهان معروف است و هر ساله چهار میلیون گردشگر که بیشتر آن‌ها از ایالات متحده هستند، از این شهر دیدن می‌کنند. کانکون که به لاس وگاس مکزیک مشهور است، به شکل حرف L بوده و ۲۱ کیلومتر نیز طول دارد. بیشتر تفرجگاه‌های کانکون، رو به سواحلی با چشم اندازی فوق العاده آرامش بخش و مشرف به آب‌های شفاف دریای کانکون است که به زبان محلی «playas» گفته می‌شوند. این شهر علاوه بر سواحلش که بسیار زیبا بوده، دارای سابقه تاریخی نیز می باشد. خرابه‌های «اِل ری مایا» که به جامانده از خانه‌های سرخپوستان بوده در این شهر قابل مشاهده است. این مکان متشکل از ۴۷ خانه و تعدادی مقبره است که به دست سرخپوستان ساخته شده و قدمت آن به ابتدای سال ۹۰۰ میلادی باز می‌گردد. اهالی کانکون بیشتر، از مردم دیگر نقاط مکزیک هستند ولی آمریکایی ها، کانادایی‌ها و اروپایی‌های زیادی نیز در این شهر سکونت دارند. این شهر زیبا در سال ۲۰۱۰ میزبان نشست تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل متحد بود که طی آن ۱۹۳ کشور شرکت‌کننده به توافقاتی در مورد وضعیت آب و هوای کره زمین رسیدند.

    سواحل رویایی شهر کانکون در کشور مکزیک

ارسال دیدگاه




پربازدید ترین مطالب
  • ماه
  • فصل
  • کل
پر بحث ترین ها
کلیه حقوق سایت متعلق به جاذبه های توریستی و گردشگری می باشد.
طراحی قالب وردپرس : پرشین تیک